Selecteer een pagina
Nieuws
10-10-19

LinkedIn leert je solliciteren!

Recruiters moeten harder werken dan voorheen, omdat er veel meer vacatures dan beschikbare kandidaten zijn. Er zijn zelfs recruiters die jagen op recruiters. LinkedIn speelt slim in op deze ontwikkeling, door de opties voor dit vakgebied steeds uitgebreider te maken. De nieuwste feature richt zich niet op de recruiter, maar op de kandidaat.

LinkedIn heeft namelijk nieuwe functionaliteiten aan het platform toegevoegd, waarmee ze kandidaten helpen met solliciteren. (Deze functies zijn momenteel nog alleen beschikbaar in Engelstalige landen, hopelijk worden ze ook gauw in Nederland uitgerold.) Het idee voor deze nieuwe functionaliteiten komt voort uit een onderzoek onder de werkzoekenden op LinkedIn. Deepti Patibandla, Product Management Lead bij LinkedIn laat weten:

At LinkedIn, we’ve found that 54 percent of jobseekers say the interview phase is ‘moderately to extremely challenging’ due to two reasons: uncertainty and lack of confidence. That’s why we’re starting to roll out a new suite of tools to help you prepare more effectively, so you’re ready to crush your next interview.

LinkedIn heeft verder onder millennials onderzocht dat:

  • Een derde (37%) liever een heel weekend de garage opruimt, dan afspreekt met een potentiële nieuwe werkgever.
  • 15 procent zó nerveus is voor een sollicitatiegesprek dat ze zouden kunnen overgeven.
  • 80 procent aangeeft een keer overrompeld te zijn door een sollicitatievraag.

Aan deze insteek en onderzoeksresultaten te zien, lijkt deze nieuwe functie van LinkedIn voornamelijk te zijn ontwikkeld voor millennials.

Lijst met veelgestelde sollicitatievragen

Om jezelf beter voor te kunnen bereiden op je sollicitatiegesprek, heeft LinkedIn een lijst met ‘veelgestelde vragen tijdens sollicitaties’ opgesteld. En dit is niet alleen een geschreven lijstje. LinkedIn heeft in samenwerking met experts korte video’s opgenomen bij elke vraag. Op die manier helpen ze sollicitanten met hoe ze dergelijke vragen moeten interpreteren en aanpakken.

Volgens LinkedIn zijn dit de 8 meest gestelde interviewvragen:

  1. Tell me about yourself.
  2. What is your greatest strength?
  3. What is your greatest weakness?
  4. Why should we hire you?
  5. Why do you want to work here?
  6. Tell me about a time you showed leadership.
  7. Tell me about a time you were successful on a team.
  8. What would your co-workers say about you?

Premium voordeel

Heb je een LinkedIn Premium-account? Dan krijg je ook toegang tot video’s met voorbeelden van goed onderbouwde antwoorden op de interview-vragen. Laten we hopen dat de gebruikers deze antwoorden als ‘voorbeeld’ zien en niet gaan reproduceren. Anders krijgen we nog meer clichés, zoals dat iedereen ‘perfectionisme’ noemt als slechte eigenschap.

Screenshot met de lijst van meest gestelde sollicitatievragen op LinkedIn.

Sollicitatievragen beantwoorden in een vlog

LinkedIn heeft ook een optie toegevoegd waarmee je direct zelf kunt oefenen met het beantwoorden van vragen. Via het platform kun je zowel schriftelijk als met een video je antwoord vastleggen. Vervolgens bekijk je je antwoord kritisch en kun je het eventueel verbeteren.

Screenshot van hoe je op LinkedIn oefent met sollicitatievragen.

Een volgende ontwikkeling die eraan zit te komen, gaat nog een stapje verder. LinkedIn is bezig met een functie waardoor je de video kunt delen met LinkedIn-connecties die je vertrouwt. Zij kunnen dan feedback, coaching en advies geven.

Ik denk dat ik zelf, als ik een sollicitatie zou willen oefenen, dit liever face-to-face met iemand zou doen dan via een filmpje op LinkedIn. Zou jij hier gebruik van maken?

< Terug naar het nieuwsoverzicht